МИНИСТАР УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ РС У ПОСЈЕТИ ГРАДИШЦИ

датум објаве: 06.02.2019.

МИНИСТАР УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ РС У ПОСЈЕТИ ГРАДИШЦИ

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић посјетила је данас општину Градишка гдје је разговарала са начелником општине Зораном Аџићем и његовим сарадницима.

Том приликом министрица је изјавила да ће на наредној сједници Владе Српске бити разматран приједлог Закона о граду Градишка, који ће након тога бити упућен Народној скупштини на разматрање и усвајање.

„Вјерујем да ће се приједлог Закона о граду Градишка наћи пред посланицима на наредној сједници Народне скупштине и да можемо испоштовати задати рок и договор, а то је да до краја марта или почетка априла, односно 24. априла – Дана општине Градишка, овај закон ступи на снагу и Градишка постане осми град у Републици Српској“, навела је министрица Решић.

Она је рекла да је договорено да ће ступање на снагу Закона о граду Градишка бити озваничено и уручењем симбола града будућем градоначленику Зорану Аџићу.

Начелник општине Зоран Аџић је захвалио министрици Решић, ресорном министарству, Влади и Народној скупштини Српске на подршци коју је Градишка имала у поступку израде елабората за стицање статуса града.

Он је истакао да ће становницима и привредницима у Градишци много значити статус града, јер ће то омогућити приближавање европским институцијама и фондовима, те лакше добијање грантовских средстава за изградњу инфраструктуре и стварање услова за даљи развој привреде и отварање нових радних мјеста.

Састанку су присуствовали посланик у Народној скупштини Републике Српске Дане Малешевић и замјеница начелника општине Градишка Драгана Илић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт Закона о граду Градишка, којим се уређује подручје, надлежности, органи и финансирање града, као и Нацрт закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Српске, којим општина Градишка добија статус града.