ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ГРАДИШКА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914-1918“

датум објаве: 17.12.2018.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ГРАДИШКА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914-1918“

Поводом стотину година од завршетка Првог свјетског рата данас је у Завичајном музеју Градишка начелник општине Зоран Аџић отворио изложбу Градишка у Великом рату 1914-1918 чији су аутори Бојан Вујчић и Ален Мешић.
Вујчић, који је и кустос историчар Завичајног музеја, рекао је да су период Првог свјетског рата обиљежили бројни судски процеси против грађана Градишке, међу којима су чланови најзнаменитијих градишких породица као што су Чубриловићи, Малићи и Суботићи.
Вељко Чубриловић је осуђен на смрт, а његов брат Васо спасио се само зато што је у том моменту био малољетан и осуђен је на 16 година робије, навео је Вујчић.

Он је истакао да су најзначајнији експонати на изложби златни сат и табакера доктора Јове Малића и дневник његове супруге Драгиње Малић, у којем је она описала њихово учешће у повлачењу српског народа преко Албаније, а који је Завичајном музеју поклонила њихова унука Невенка Јовановић.
Вујчић је додао да је Вера Вујчић, унука Вељка Чубриловића, Завичајном музеју поклонила икону и кандило који су припадали породици Чубриловић.
Он је захвалио свим породицама које су Завичајном музеју донирале или позајмиле вриједне експонате, фотографије и историјске документе.
Вујчић је најавио да ће у наредна два мјесеца бити штампана и његова књига Босанска Градишка и околина у Првом свјетском рату.
Ален Мешић, који је и предсједник Удружења колекционара Денаријус, рекао је да Удружење располаже бројним експонатима који свједоче о дугом периоду и могу да употпуне сваку историјску изложбу.
Мешић је додао да је доста изложених експоната, као што су војне ознаке и медаље, управо са простора Градишке.
Унука Вељка Чубриловића, Вера Вујчић нагласила је да Градишка није заборавила своју прошлост и да је то добар знак да ће се развијати и у будућности.
Дејан Јовановић, праунук градишког трговца Ђорђа Малића, рекао је да је велика част бити на изложби, која је плод истраживања и ентузијазма младих људи и додао да су његова мајка и тетка донирале одређене породичне ствари Завичајном музеју у Градишци, које су дио ове изложбе.
Изложба „Градишка у Великом рату 1914-1918“ биће отворена у Завичајном музеју до краја јануара.