OBILJEŽEN 3. DECEMBAR-MEĐUNARODNI DAN LICA SA INVALIDITETOM

datum objave: 03.12.2018.

OBILJEŽEN 3. DECEMBAR-MEĐUNARODNI DAN LICA SA INVALIDITETOM

Danas je u Kulturnom centru Gradiška povodom obilježavanja Međunarodnog dana lica sa invaliditetom – 3. decembra, Udruženje amputiraca „UDAS” Gradiška organizovalo okrugli sto na temu „Položaj lica sa invaliditetom u društvu“. Ovim povodom predsjednik Udruženja amputiraca „UDAS“ Saša Dejanović i načelnik opštine Zoran Adžić potpisali su Sporazum o saradnji na pružanju pomoći licima sa invaliditetom na području opštine Gradiška.

Načelnik Adžić je rekao da je u ovaj sporazum pretočeno sve što je lokalna uprava i radila u 2017. i 2018. godini u savladavanju arhitektonskih barijera i riješavanju drugih problema lica sa invaliditetom.

“U narednoj godini ćemo sigurno nastaviti sa otklanjanjem arhitektonskih barijera. Socijalno ugrožena lica sa invaliditetom imaće prednost u isplati jednokratnih novčanih pomoći a  pažnja će biti usmjerena i na uključivanje lica sa invaliditetom u program neprofitnog socijalnog stanovanja koji se implementira na području opštine“, naveo je Adžić. Prvi čovjek opštine je istakao da je ovim sporazumom predviđeno da se u okviru djelovanja Privrednog savjeta održi sastanak sa privrednicima s ciljem ukazivanja na povlastice koje se mogu ostvariti prilikom zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Opština Gradiška jedna od rijetkih lokalnih uprava koja izdvaja budžetska sredstva za rad svih udruženja lica sa invaliditetom.

“Budžetska izdvajanja u ovoj godini veća su za 9 odsto u odnosu na 2017., na istom nivou predviđena su i za narednu godinu a sa dodatnim sredstvima biće podržane i njihove manifestacije”, istakao je Adžić.

Predsjednik Udruženja “UDAS” Saša Dejanović zahvalio je načelniku Adžiću i lokalnoj upravi na podršci, navodeći da je okrugli sto organizovan u okviru projekta „Obilježavanje 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom u Gradišci“, koji Udrženje “UDAS” realizuje u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.