ODRŽANO 19. REDOVNO ZASJEDANJE SKUPŠTINE OPŠTINE GRADIŠKA

datum objave: 29.11.2018.

ODRŽANO 19. REDOVNO ZASJEDANJE SKUPŠTINE OPŠTINE GRADIŠKA

U sali za sjednice Skupštine opštine Gradiška održano je devetnaesto redovno skupštinsko zasjedanje na kome su pored, Nacrta Programa rada Skupštine opštine Gradiška za 2019. godinu, usvojeni Nacrt rebalansa Budžeta opštine za 2018 godinu i Nacrt Budžeta opštine za 2019. godinu.

Načelnik opštine Zoran Adžić, rekao je da Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu iznosi  31.702.000 KM,  što je za 1.902.000 KM ili 6,38 odsto veće od plana budžeta za tekuću godinu. On je pojasnio da je tokom godine došlo do povećanja budžetskih prihoda i priliva grantovskih sredstava Vlade i predsjednika Republike Srpske, zbog čega je budžet za ovu godinu Nacrtom rebalansa znatno uvećan, te istakao da je riječ o realnim sredstvima i realnom izvršenju budžetskih obaveza.

Na današnjem zasjedanju usvojen je i Nacrt Budžeta opštine za 2019. godinu u iznosu od 30.115.000 KM.

„Nacrt Budžeta za narednu godinu nešto je manji od Nacrta rebalansa Budžeta za tekuću godinu, jer sredstva eventualnih grantova i donacija kojih će biti u 2019. godini ne mogu da budu uvrštena u planirani budžet“,  rekao je načelnik opštine. U skladu sa navedenim načelnik opštine je istakao da će lokalna uprava nastaviti dinamiku infrastrukturne izgradnje, prije svega u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, s ciljem stvaranja uslova za kvalitetniji život građana, privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Načelnik  je istakao da su odbornici Skupštine opštine bili konstruktivni u raspravama o ključnim dokumentima za funkcionisanje lokalne uprave i pozvao sve zainteresovane institucije i građane da u javnoj raspravi dostave eventualne prijedloge i primjedbe na usvojene nacrte.

Odbornici Skupštine opštine usvojili su i Nacrt Strategije razvoja opštine  Gradiška za period od 2019. do 2027. godine koja je rađena po Metodologiji za integrisano planiranje lokalnog razvoja koju kao standardizovan pristup planiranju lokalnog razvoja preporučuje Vlada Republike Srpske i Savez opština i gradova Republike Srpske. Izrada Strategije razvoja opštine Gradiška realizuje se u okviru Projekta lokalnog integrisanog razvoja (LIR), koji predstavlja zajedničku inicijativu Evropske unije (EU) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Usvojen je i niz Nacrta programa koji određuju visinu i način utroška određenih budžetskih sredstava u 2019. godini. Razmatrane su a zatim i usvojene informacije o stanju u oblasti obrazovanja na području opštine u školskoj 2017/2018. godini, kao i informacija o funkcionisanjeu mjesnih zajednica na području opštine. Odbornici su usvojili i odluku o osnivanju Javne ustanove “Gradsko pozorište”, a za vršioca dužnosti direktora ove ustanove imenovan je Draško Vidović.

Skupština opštine razriješila je dužnosti dosadašnjeg zamjenika načelnika opštine Gradiška Ognjena Žmirića, koji je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a za novog zamjenika načelnika imenovana je Dragana Ilić, koja je do sada bila načelnik Službe načelnika opštine.

Za vršioca dužnosti načelnika Službe načelnika opštine imenovan je Goran Subotić.

Prihvaćen je i plan komunikacije odbornika  Skupštine opštine sa građanima u 2019. godini, te prijedlozi akata iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.