AGROINDUSTRIJSKA ZONA NOVA TOPOLA-PUŠTEN U UPOTREBU PREČISTAČ OTPADNIH VODA

datum objave: 27.11.2018.

AGROINDUSTRIJSKA ZONA NOVA TOPOLA-PUŠTEN U UPOTREBU PREČISTAČ OTPADNIH VODA

Danas su u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i direktor misije USAID-a u BiH Piter Dafi svečano pustili u upotrebu prečistač otpadnih voda.

Izgradnja prečistača rezultat je zajedničkih aktivnosti USAID-a i Opštine Gradiška kroz projekat „RAST“ čiji je implementator bio međunarodna organizacija CRS.

Direktor misije USAID-a u BiH Piter Dafi, rekao je da USAID podržava lokalne zajednice s ciljem povećanja izvoza, organizovanjem seminara i ulaganjem u izgradnju infrastukture. Dafi se osvrnuo i na samu poziciju Gradiške ističući da Gradiška ima šansu da se razvija i poveća izvoz jer je na granici sa EU.

Dafi je naveo da je USAID imao dobru saradnju sa načelnikom Adžićem i lokalnom upravom, sa ciljem povećanja kapaciteta Agroindustrijske zone u Novoj Topoli u kojoj će u budućnosti biti otvoreno dosta novih firmi i radnih mjesta.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić izrazio je zahvalnost predstavnicima USAID-a na donaciji naglasivši da je ovaj projekat od velike važnosti za rad i funkcionisanje Agroindustrijske zone.

Prvi čovjek opštine je naveo da je USAID za izgradnju prečistača otpadnih voda donirao 520.000 KM, a da je lokalna uprava uložila dodatnih 700.000 KM za izgradnju primarane kanalizacione mreže. On je pojasnio da su izgradnjom prečistača stvoreni uslovi za dalju izgradnju kanalizacije u Agrozoni i mjesnoj zajednici Nova Topola.

Načelnik opštine je rekao da se poboljšanjem infrastrukturne opremljenosti Agroindustrijske zone u Novoj Topoli žele privući novi investitori i otvoriti nova radna mjesta, izrazivši zadovoljstvo što italijanska kompanija „Kalcedonija“ upravo u zoni gradi objekat od 11.000 metara kvadratnih.

On je izrazio uvjerenje da je lokalna uprava opravdala povjerenje USAID-a i da će i u narednom periodu podržavati izgradnju infrastrukture u opštini.

USAID-ov projekt RAST (Restoring Accountability and Supporting Transformation), koji implementira Catholic Relief Services (CRS), podržava jedinice lokalne samouprave da unapređenjem svog djelovanja i jačanjem odgovornosti poboljšaju ekonomski razvoj i kvalitet života građana. Trenutno projekat RAST djeluje u preko 20 jedinica lokalne samouprave u BiH, radeći na obnovi infrastrukure i podršci u procesu BFC (Business Friendly Certification) standardizacije jedinica lokalne samouprave.