ПАТРИК ЕГЛИ, ЗАМЈЕНИК ДИРЕКТОРА ЗА САРАДЊУ ШВАЈЦАРСКЕ АМБАСАДЕ У БИХ У ПОСЈЕТИ ГРАДИШЦИ

датум објаве: 07.09.2018.

ПАТРИК ЕГЛИ, ЗАМЈЕНИК ДИРЕКТОРА ЗА САРАДЊУ ШВАЈЦАРСКЕ АМБАСАДЕ У БИХ У ПОСЈЕТИ ГРАДИШЦИ

Замјеник директорице за сарадњу швајцарске амбасаде у БиХ Патрик Егли боравио је данас у радној посјети у Општини Градишка током које је са начелником општине Зораном Аџићем разговарао о имплементацији актуелних, али и могућности, провођења нових инфраструктурних пројеката на подручју наше опшитне.

Начелник општине је рекао да је са Еглијем разговарао о пројекту реконструкције и доградње примарног канализационог колектора, изградње главног пречистача и секундарне канализационе мреже, с циљем еколошке заштите изворишта воде у Жеравици.

Први човјек општине нагласио је да су разговори са швајцарском Амбасадом и Њемачком развојном банком, који су показали интерес да учествују у пројекту, већ у поодмаклој фази.

„Протекле недеље у посјети Градишци били су стручни консултанти Њемачке развојне банке, а данас су представницима швајцарске Амбасаде презентоване позитивне оцјене наше Стратегије за одвод отпадних и канализационих вода и водоснабдијевање“, рекао је начелник општине те у складу са наведеним констатовао да градишка локална управа има све предуслове да добије грант у износима од четрнаест и осам милиона евра за самоодрживо системско рјешење у третирању канализационих и отпадних вода.

Замјеник директорице за сарадњу швајцарске амбасаде у БиХ Патрик Егли, рекао је да Влада Швајцарске има интерес да улаже у инфраструктуру и њену обнову на подручју Градишке и да је то само један од сегмената могуће сарадње.

Егли је нагласио да је потребно да у Општини постоји систем одговорности и транспарентности према грађанима и да су стекли утисак да постоји могућност за добру сарадњу на добробит грађана општине Градишка.

„Програм који овдје припремамо дио је ширег портфолија који Швајцарска спроводи у БиХ. Наш главни циљ у БиХ јесте да људи искористе могућности које стоје пред њима, а у средишту тога су општине. Има још посла да се ради, али срећни смо што постављамо пут ка том циљу“, рекао је Егли.