САВЕЗ РВИ СРПСКЕ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ

датум објаве: 09.08.2018.

САВЕЗ РВИ СРПСКЕ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Градишци, на прослави крсне славе Савеза ратних војних инвалида Републике Српске – Светог Пантелејмона, да је овај савез један од најважнијих партнера Владе Српске.

Предсједница Владе је навела да је ово трећи пут да присуствује прослави крсне славе Савеза ратних војних инвалида и да је то начин да им захвали за то што су заједно са Владом Српске креирали многа добра рјешења.

Она је изразила захвалност и за њихову истрајност да Република Српска буде јача и за то што са институцијама раде на побољашњу статуса ратних војних инвалида, који је приоритетни задатак овог савеза.

“Њихов задатак је да и Владу Српске упозоравају гдје треба правити одређена побољшања. Оно што је наш заједнички задатак је јака Република Српска, јер сви смо опредијељени да она буде сваким даном јача и да цијенимо и исказујемо поштовање према људима који су дали своје животе или дијелове свог тјела за нашу Републику”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да треба заједно са инвалидима, породицама погинулих бораца и борцима креирати ријешења која ће бити добра за Републику Српску. “Ми смо на заједничком задатку слободне и јаке Републике Српске, која корача у будућност”, нагласила је предсједница Владе.

Она је напоменула да у Српској постоје програми запошљавања рањивих категорија друштва као што су ратни војни инвалиди, али да и даље у том смислу постоје одређене потешкоће.

Предсједница Владе је навела да постоје људи који се налазе у неким већ озбиљним годинама и свакако не би били конкуренти на тржишту рада, а уз то имају одређена оштећења.

“Нама остаје обавеза да јачамо њихов материјални статус на начин да повећавамо накнаде. Задовољна сам што смо успијевали у овим тешким временима да повећавамо основице за личне и породичне инвалиднине, да смо увели мјесечни и годишњи борачки додатак”, рекла је Цвијановићева.

Предсједница Владе је додала да све то није довољно особама које већ имају здравствени проблем по основу рањавања и озбиљне године старости.

“Радимо заједно и сигурна сам да ће и сљедећа Влада наставити да ради на побољшању њиховог материјалног статуса”, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац рекао је да је велика част чланова Савеза што на својој крсној слави могу да угосте предсједника Владе Републике Српске и министре.

Врховац је захвалио на присуству и представницима Општине Градишка, која је помогла организацију прославе крсне славе, као и свим гостима и ратним војним инвалидима.

Прослави крсне славе Савеза ратних војних инвалида Српске присуствовали су и министри у Влади Српске – Миленко Савановић, Зоран Тегелтија и Дане Малешевић, предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић, посланик у Народној скупштини Српске Славко Дуњић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, представници других организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те бројни гости.