ПОМЕНУ БОКОВСКИМ ЈУНАЦИМА ПРИСУСТВОВАЛИ НАЈВИШИ ФУНКЦИОНЕРИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

датум објаве: 08.08.2018.

ПОМЕНУ БОКОВСКИМ ЈУНАЦИМА ПРИСУСТВОВАЛИ НАЈВИШИ ФУНКЦИОНЕРИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У спомен-комплексу у Бок Јанковцу данас је служен парастос и положени су вијенци поводом 26 година од одбране Градишке и Републике Српске од агресије хрватске војске, када је живот изгубило 16 српских бораца.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која је положила вијенац на споменик у Бок Јанковцу, рекла је да је важно да се представници републичких и локалних институција, борачких организација и других удружења окупљају на оваквим догађајима и обиљежавају значајне датуме, показујући да је “наш најважнији политички и морални циљ јака Српска”.

“Јако сам задовољна што је Влада прије неколико година израдила календар важних датума, а најважније је да смо заједно и да покажемо дубоко поштовање овим борцима који су за Градишку, Српску и бранећи нашу слободу дали своје животе и дијелове тијела. Наставићемо да као Влада обиљежавамо овако важне датуме”, рекла је предсједница Владе Републике Српске.

Она је додала да се сваки пут када се обиљежавају овакви догађаји и када је велика туга због смрти људи који су дали животе, мора славити и живот Српске.

“Та спона дефинитивно увијек постоји”, оцијенила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је недавно у Бок Јанковцу посјетила насип који се гради због заштите од поплава.

“У том смислу важно је што градимо Српску. Важно је да не одступамо од идеала на којима почива Српска, као и да испуњавамо све што смо обећали, а то је правити, јачати и градити Српску било да смо на нивоу републичких институција, локалних заједница или обављамо важне функције у Сарајеву. То мора бити заједнички задатак”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је данас послала поруку да Српску треба бранити, чувати, чинити институционално јаком и под хитно ослободити политичке мржње која је блокира, кочи, вуче уназад и не доноси јој ништа добро.

“Без обзира на политичка опредјељења, када су у питању виталне ствари за Српску, њене институције и грађане, онда то нема политичких боја и морају сви да буду иста политичка партија, а то је Српска. Нажалост, то не виђамо, али вјерујем да ћемо изградити такав однос у будућности и да су људи свјесни обавезе коју имају према Републици. А, не да када обављају неке функције забораве каква је њихова обавеза или која је вриједност Српске”, оцијенила је премијерка.

Она је додала да је Влада сваке године издвајала више од 250 милиона КМ за борачке категорије, те да је у претходном периоду уведено 11 нових права која нису постојала.

Влада Српске је путем Програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида до четврте категорије од 1999. до 2018. године у општини Градишка збринула 232 породице, од чега изградњом станова њих 109. Неповратна новчана средства добиле су 123 породице, а укупна улагања за ове породице износе 4.051.282 КМ, док нема стамбено незбринутих из ове категорије.

Путем Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида у општини Градишка од 2006. до 2018. године запослена су 63 инвалида, што је Фонд финансирао са 171.846 КМ.

За једнократне новчане помоћи за лијечење, социјално угрожена лица и бањске рехабилитације за период 2011-2018. година утрошено је 90.350 КМ, а Влада је за изградњу спомен-обиљежја у општини из буџета издвојила 28.000 КМ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је данас на обиљежавању 26 година од одбране Градишке и Српске од агресије хрватске војске да Републику Српску треба чувати као зјеницу ока и увијек се сјећати бораца који су јуначки дали животе борећи се за слободу.

Савановић је истакао да су 8. августа 1992. године српски борци бранили Градишку и Републику Српску и били вођени снагом свога духа и вјере према слободи.

“У тој борби 16 наших најбољих је платило слободу својим животима. Они су јуначки дали живот за слободу и зато ми данас имамо Републику Српску коју морамо чувати као зјеницу ока”, нагласио је Савановић.

Он је истакао да српски народ западно од Дрине данас живи у Републици Српској која је услов њиховог биолошког опстанка.

Савановић је подсјетио да је српски народ дао велике жртве за слободу и у Првом и Другом свјетском рату.

“Наши непријатељи не мирују, фашизам није мртав, он помало заспи, али се и буди. Морамо бити свјесни те чињенице, морамо бити економски јаки и уједињени око националог питања, а то је Република Српска”, нагласио је Савановић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Српска погинулим борцима и ствараоцима Српске и даље пуно тога дужна.

“Дужни смо и да уважимо иницијативу Мјесне борачке организације /Бок Јанковац/ да ово буде догађај од републичког значаја. Надам се да су данас многи чули опомену да се овдје не долази само када су парне године и да се ово не претвара у сликање за политички маркетинг”, рекао је Стевановић.

Он је нагласио да се поштовање према погинулим борцима треба одвојити од политике и бити ствар националног осјећања.

Предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић рекао је да се сваке године на “Боковима” одаје пошта за 16 погинулих бораца и признање преживјелим борцима који су 8. августа 1992. године промјенили ток Одбрамбено-ораџнинског рата, спасили Градишку, Поткозарје, Лијевче поље и читаву бањалучку Крајину.

“Наша обавеза је да то никада не заборавимо и са љубављу приђемо свим овим догађајима и да сачувамо Републику Српску”, нагласио је Павловић.

Предсједник Мјесне борачке организације Бок Јанковац Зоран Трњанин рекао је да је о Бок Јанковцу много речено у посљедњих 26 година и поручио да српски народ данас не би био у Градишци да није било момака који су погинули бранећи је.

Он је поручио да политику не треба мијешети када се обиљежавају овакви догађаји и да меморијални комплекс у Бок Јанковцу треба да има посебни значај за грађане Градишке и Републике Српске.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежје у Бок Јанковцу положили су изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић, делегација Владе Српске предвођена премијером Жељком Цвијановић, делегација Народне скупштине Републике Српске, Борачке организације Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, општине Градишка, удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници политичких партија, породице погинулих бораца у Градишци 8. августа 1992. године и други.

Припадници јединице Хрватске војске “Бербир бојна” у раним јутарњим часовима прешли су ријеку Саву 8. августа 1992. године у мјесту Бокови и напали српске одбрамбене положаје.

Након жестоког окршаја и снажног отпора напад је одбијен уз 16 жртава на српској страни.