OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSNIVANJA GRADIŠKE I SRBOBRANSKE BRIGADE I OSVEŠTANE SPOMEN-PLOČE POGINULIM BORCIMA

datum objave: 11.06.2018.

OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSNIVANJA GRADIŠKE I SRBOBRANSKE BRIGADE I OSVEŠTANE SPOMEN-PLOČE POGINULIM BORCIMA

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Centralnog spomen-obilježja obilježeno je 26 godina od osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade Srbobranske.

Kod Centralnog spomen-obilježja osveštane su i spomen-ploče na kojima su ispisana imena 611 poginulih boraca.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je postavljanjem ploča sa imenima poginulih boraca centralni spomenik u Gradišci dobio izgled kakav zaslužuju borci koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske.

On je naglasio da 611 poginulih boraca ne smiju biti zaboravljeni, da se treba posvetiti pažnja njihovim porodicama i obezbjediti posao njihovoj djeci.

Ratni komandant Prve gradiške lake pješadijske brigade general Boško Gvozden podsjetio je da je ova brigada formirana 12. juna 1992. godine, da je svoje ratne zadatke obavila časno i uspješno i da nije izgubila ni pedalj teritorije. Gvozden je naveo da je brigada nakon osnivanja imala 1.500, a u pojedinim trenucima i oko 7.000 boraca.

GRADIŠKA, 10. JUNA /SRNA/ – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Centralnog spomen-obilježja u Gradišci je danas obilježeno 26 godina od osnivanja Prve gradiške lake pješadijske brigade i 19. srbobranske pješadijske brigade.

Gradiška brigada učestvovala je u proboju Koridora, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom Republike Srpske i branila je više od 40 kilometara sjeverne granice na Savi.

U ratnim dejstvima poginulo je 120 boraca, a 347 je ranjeno.

Ratni komandant 19. srbobranske pješadijske brigade Milan Vujić rekao je da je ova brigada branila južne granice Srpske, granicu prema Bugojnu i Travniku, te da je vodila borbe i na drugim ratištima, a prema ocijeni generala Ratka Mladića, bila jedna od najboljih brigada Vojske Republike Srpske. Vujić je naveo da je u ratnim dejstvima poginuo 291 borac srbobranske brigade, oko 900 je ranjeno, a živote za Republiku Srpsku dalo je i 16 policajaca i 19 boraca drugih brigada sa područja opštine Srbobran /Donji Vakuf/, čije porodice danas većinom žive na području Gradiške.

Obilježavanju 26 godina od osnivanja gradiške i srbobranske brigade prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, predstavnici republičkih institucija, Opštine Gradiška, organizacija proisteklih iz otadžbinskog rata, porodice poginulih boraca, brojni borci i građani.

Vijence na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Gradišci položile su delegacije Gradiške i Srbobranske brigade, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Opštine Gradiška, Opštinske boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila i predstavnici političkih partija.