IZVRŠENA PRIMOPREDAJA CNC TRENAŽERA

datum objave: 01.06.2018.

IZVRŠENA PRIMOPREDAJA CNC TRENAŽERA

U okviru projekta „Partnerstvo za održivi transfer znanja lokalnog ekonomskog razvoja“ danas je u sali za sjednice načelnika opštine Gradiška izvršena primopredaja pet CNC trenažera za Tehničku školu Gradiška i tri trenažera i softvera za Stručnu i tehničku školu Derventa.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić je izjavio da vrijednost projekta iznosi 207.000 KM.

„Đaci koji se školuju za CNC tehničare imaće, osim teoretskog obrazovanja, mogućnost praktične obuke na najnovijim CNC trenažerima i izlaziće kao gotovi CNC tehničari, a oni koji će nastaviti školovanje na Mašinskom fakultetu imaće odlično predznanje.
S druge strane strane, u okviru ovog projekta vršiće se obuka profesora u Tehničkoj školi i Mašinskom fakultetu, a obavljaće se i dodatni kursevi zavarivanja“, rekao je načelnik Adžić.

Direktorica Stručne i tehničke škole Derventa Branka Jović rekla je će ova donacija unaprijediti praktičnu nastavu iz oblasti mašinstva i obrade metala, odnosno u zanimanju tehničar CNC tehnologija.

„U zadnje vrijeme opština Derventa doživjela je ekspanziju razvoja metalne industrije i ovim putem se zahvaljujem svima onima koji su doprinijeli da ovaj projekat zaživi i da naša škola učestvuje. Mi ćemo imati veliku korist od ovog projekta, jer ćemo na taj način učenicima omogućiti da praktičnu i teoretsku nastavu dobiju na savremen način kroz modernu tehnologiju i da kao završeni stručnjaci iz naše škole izađu sa pravim znanjem koje će koristiti u našoj opštini a i šire“, poručuje Jovićeva.

Tehnička škola Gradiška bi trebalo da, u sklopu ovog projekta, dobije po jednu CNC mašinu od gradiških firmi „Tikt manufakture“ i PMP „Jelšingrada“, rekao je Vlado Tomić direktor škole.

„Uz formalni sistem obrazovanja, Tehnička škola je podnijela zahtjev za određenu vrstu osposobljavanja, kao što su CNC programer, CNC operater, ali i osposobljavanje za različite postupke zavarivanja. Nova oprema će sigurno omogućiti da ljudi koji su završili neke druge škole, a koji se nisu uspjeli zaposliti u struci, kroz ovo osposobljavanje steknu kvalitetna znanja na osnovu kojih će moći da dođu do zaposlenja“, naglasio je Tomić.

U ovom projektu, osim Opštine Gradiška koja je vodeći aplikant, učestvuje šest partnera a projekat se realizuje u okviru programa „PROLOKAL“, njemačkog udruženja za međunarodnu saradnju GIZ.