OZVANIČEN POČETAK IZGRADNJE POSTROJENJA PREČISTAČA OTPADNIH VODA U AGROINDUSTRIJSKOJ ZONI

datum objave: 30.05.2018.

OZVANIČEN POČETAK IZGRADNJE POSTROJENJA PREČISTAČA OTPADNIH VODA U AGROINDUSTRIJSKOJ ZONI

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i direktor misije USAID-a u BiH Piter Dafi ozvaničili su danas početak izgradnje postrojenja prečistača otpadnih voda u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, a vrijednost investicije je 560.000 KM.

Načelnik Adžić je rekao da je sredstva donirao USAID, a projekat sprovodi nevladina organizacija CRS.

„Omogućićemo da imamo urednu kanalizaciju na prostoru privredne zone u Novoj Topoli, da se ta kanalizacija privede prečistaču i da prečišćena voda izlazi u Osorinu. Ovo je veliki dan za opštinu i podsticaj za širenje privredne aktivnosti“, rekao je Adžić.

On je naveo da je lokalna uprava, osim sredstava za prečistač otpadnih voda, uspjela obezbijediti još novca za izgradnju Agroindustrijske zone u Novoj Topoli.

„Uspjeli smo da obezbijedimo putem UNDP-a donaciju od 800.000 KM za odvodnju oborinske površinske kanalizacije. Završavamo tender za realizaciju šest miliona KM u dogradnju vodovoda, kanalizacije i putne infrastrukture na prostoru Agrozone u Novoj Topoli. Želimo da privučemo domaće i strane investitore“, istakao je Adžić.

Načelnik je kao primjer naveo domaćeg privrednika koji gradi tržni centar površine oko 8.000 metara kvadratnih u kojem će biti zaposleno 80 radnika, dok italijanska kompanija „Kalcedonia” gradi objekat od 11.000 metara kvadratnih u kojem će biti zaposleno 500 radnika.

Direktor misije USAID-a u BiH Piter Dafi kaže da USAID projekte realizuje širom BiH radi poboljšanja ekonomskog razvoja i kvaliteta života građana, obnove infrastukture i podrške procesu BFC standardizacije jedinica lokalne samouprave.

„Izgradnja infrastrukture neophodna je za privlačenje investitora, što je od posebnog značaja za Gradišku koja je na vratima EU. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda značajno je za privredne subjekte koji djeluju u Agrozoni, a i za stanovništvo Nove Topole koje će imati čistiju okolinu”, rekao je direktor USAID-a u BiH Piter Dafi.