ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ПОСТРОЈЕЊА ПРЕЧИСТАЧА ОТПАДНИХ ВОДА У АГРОИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ

датум објаве: 30.05.2018.

ОЗВАНИЧЕН ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ПОСТРОЈЕЊА ПРЕЧИСТАЧА ОТПАДНИХ ВОДА У АГРОИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ

Начелник општине Градишка Зоран Аџић и директор мисије USAID-а у БиХ Питер Дафи озваничили су данас почетак изградње постројења пречистача отпадних вода у Агроиндустријској зони у Новој Тополи, а вриједност инвестиције је 560.000 КМ.

Начелник Аџић је рекао да је средства донирао USAID, а пројекат спроводи невладина организација ЦРС.

„Омогућићемо да имамо уредну канализацију на простору привредне зоне у Новој Тополи, да се та канализација приведе пречистачу и да пречишћена вода излази у Осорину. Ово је велики дан за општину и подстицај за ширење привредне активности“, рекао је Аџић.

Он је навео да је локална управа, осим средстава за пречистач отпадних вода, успјела обезбиједити још новца за изградњу Агроиндустријске зоне у Новој Тополи.

„Успјели смо да обезбиједимо путем UNDP-а донацију од 800.000 КМ за одводњу оборинске површинске канализације. Завршавамо тендер за реализацију шест милиона КМ у доградњу водовода, канализације и путне инфраструктуре на простору Агрозоне у Новој Тополи. Желимо да привучемо домаће и стране инвеститоре“, истакао је Аџић.

Начелник је као примјер навео домаћег привредника који гради тржни центар површине око 8.000 метара квадратних у којем ће бити запослено 80 радника, док италијанска компанија „Калцедониа” гради објекат од 11.000 метара квадратних у којем ће бити запослено 500 радника.

Директор мисије USAID-а у БиХ Питер Дафи каже да USAID пројекте реализује широм БиХ ради побољшања економског развоја и квалитета живота грађана, обнове инфрастуктуре и подршке процесу BFC стандардизације јединица локалне самоуправе.

„Изградња инфраструктуре неопходна је за привлачење инвеститора, што је од посебног значаја за Градишку која је на вратима ЕУ. Постројење за пречишћавање отпадних вода значајно је за привредне субјекте који дјелују у Агрозони, а и за становништво Нове Тополе које ће имати чистију околину”, рекао је директор USAID-a у БиХ Питер Дафи.