AMBASADOR HRVATSKE U BiH POSJETIO OPŠTINU GRADIŠKA

datum objave: 02.02.2018.

AMBASADOR HRVATSKE U BiH POSJETIO OPŠTINU GRADIŠKA

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić upriličio je danas prijem za ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini nj.e Ivana Del Vekia, a osnovna tema razgovora odnosila se na jačanje prekogranične saradnje između Opštine Gradiška i Republike Hrvatske.

Načelnik Adžić je rekao da je na sastanku razgovarano o povezivanju privrednih subjekata sa prostora opštine Gradiška i Republike Hrvatske. Prvi čovjek opštine izrazio je zahvalnost ambasadoru Del Vekiju na izraženom opredjeljenju da pruži podršku Opštini Gradiška prilikom skorog otvaranja projekta prekogranične saradnje  INTERREG IPA Hrvatska- Bosna i Hercegovina – Crna Gora kako bi se putem tih projekata  obezbijedila sredstva za privredni, infrastrukturni, zdravstveni i kulturno-sportski razvoj na području opštine Gradiška. Adžić je današnji sastanak i usaglašene korake buduće saradnje ocijenio veoma konstruktivnim.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vekio, rekao je da je u planu da se u Gradišci održi sastanak lokalne uprave sa ambasadorima u BiH čije bi zemlje mogle biti zainteresovane za ulaganje u industrijske zone kao i o mogućnosti pronalaska privrednih partnera na prostoru Hrvatske po pitanju završne faze prerade voća i povrća.

Del Vekio je na sastanku izrazio interesovanje za proces obnove kuća Hrvata povratnika u BiH i dodao da će prilikom sljedeće posjete Gradišci obići te porodice.

Prijemu je prisustvovao poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Đorđo Krčmar.