SVETOSAVSKA AKADEMIJA – PRVI PUT ODANO PRIZNANJE NAJUSPJEŠNIJIM PROSVJETNIM RADNICIMA

datum objave: 28.01.2018.

SVETOSAVSKA AKADEMIJA – PRVI PUT ODANO PRIZNANJE NAJUSPJEŠNIJIM PROSVJETNIM RADNICIMA

U Kulturnom centru Gradiška održana je Svetosavska akademija pod nazivom „Brojanica Svetog Save“ kojoj je prisustvovalo više od 500 poštovalaca lika i djela prvog srpskog svetitelja i prosvetitelja.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, koji je i pokrovitelj Akademije, rekao je da se u Gradišci tradicionalno Akademijom obilježava dan posvećen Svetom Savi, ličnosti koja je bila prvi arhiepiskop i osnivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva.

„Savindan je i školska slava i ove godine smo željeli da istaknemo ulogu i značaj prosvjetnih radnika. Po prvi put smo nagradili najuspješnije prosvjetne radnike koji su svojim radom obilježili prošlu godinu i to će postati tradicija,“ naglasio je Adžić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Gradišci, istakao je da je Akademija prilika da se prisjetimo svih djela i zalaganja Svetog Save, ali i da se naglasi činjenica da se sve više koriste strani izrazi i zapostavlja srpsko pismo ćirilica.

„Kada prođemo gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji vidimo da ćirilice ima jako malo i da su rijetki oni koji su ime svoje firme istakli na ćirilici. Zato trebamo kod djece probuditi interes za čitanjem knjiga pisanih srpskim jezikom i ćirilicom i treba da srpski jezik i pismo institucionalno podržimo“, naglasio je Malešević.

Na Svetosavskoj akademiji nagrađeni su: nastavnica razredne nastave iz Osnovne škole „Danilo Borković“ Mira Subotić, nastavnik predmetne nastave iz OŠ „Vasa Čubrilović“ Dragoja Đukić i profesor stručnih predmeta u Tehničkoj školi Srđan Đukanović.

Učiteljica Mira Subotić je rekla da je za nju ova nagrada veliki uspjeh i priznanje za rad. Ona je istakla da su njeni učenici snaga koja joj ne dozvoljava da ostari i dodala da u prosvjeti radi 37 godina i da se još nije umorila.

Nastavnik Dragoja Đukić rekao je da je on jedan od jednakih i istakao da mu priznanje za nastavnika godine laska, jer je to najveće priznanje koje prosvjetni radnik može dobiti.

Profesor Srđan Đukanović rekao je da mu mnogo znači što su ga radne kolege predložile za najuspješnijeg profesora u 2017. godini i istakao da su mu najveće priznanje za njegov rad bivši učenici koji su danas njegove radne kolege, profesori na fakultetu i uspješni majstori u preduzećima.

Profesorica Radana Vila Stanišljević koja je autor Akademije govorila je besjedu “Brojanica”. U programu Svetosavske akademije učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Gradiške, hor OŠ „Danilo Borković“ pod dirigentskom palicom Svetlane Paunesku, učenici Osnovne muzičke škole „Branko Smiljanić“, glumci „Grad pozorišta“ iz Gradiške i bogoslov Boban Kovačević, instrumentalista na harmonici Slaviša Majdanac i sopran Minja Šukalo.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve opštine Gradiška, predstavnici republičke i opštinske vlasti, direktori obrazovno-vaspitnih ustanova i prosvjetni radnici sa područja opštine, predstavnici drugih ustanova i preduzeća i brojni građani.