ОДРЖАНО ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ – ОБНОВА ХРАМА ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

датум објаве: 24.11.2017.

ОДРЖАНО ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ – ОБНОВА ХРАМА ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Поводом планиране обнове храма Покрова Пресвете Богородице синоћ је у Градишци одржано донаторско вече.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је присуствовао донаторској вечери, рекао је да ће за обнову храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци донирати једну предсједничку плату, а институције Српске 150.000 КМ.
Предсједник Српске, изразио је наду да ће, уз донацију Општине Градишка од 50.000 КМ и бројних приложника, бити прикупљено довољно средстава за обнову храма, који се налази на самом улазу у Републику Српску.

Већ дуже се планира обнова храма у Градишци који је био повезница различитих генерација и свједок наших успјеха и страдања. То је храм који говори много о нашем идентитету и у којем ћемо се окупљати, крстити и вјенчавати“, рекао је предсједник Републике.
Додик је истакао да је храм Покрова Пресвете Богородице у Градишци потребан српском народу и свима који на то подручје долазе и пролазе.
Предсједник Републике је нагласио да је Република Српска увијек несебично помагала изградњу и обнављање цркви, јер је Српска православна црква данас један од најснажнијих елемената националног српског идентитета.
Гдје год постоје Срби, постоје и цркве које нас окупљају и свједоче о нашим националним вриједностима, нашој култури, вјери и крсној слави“, нагласио је Додик.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да су локална управа, као и бројни привредници и приложници вођени племенитим циљем да се обнови ова светиња.
Окупили смо се да помогнемо да се обнови храм који се налази на вратима Републике Српске и представља бисер Српске православне цркве и нашег града“, нагласио је Аџић.

Начелник општине је рекао да ово приложничко вече шаље реалну поруку да се заједничком посвећеношћу одређеном циљу може покренути свако отворено питање и пронаћи начин како замишљено и остварити.
Аџић је нагласио да је добра сарадња духовне и свјетовне власти важна претпоставка свеукупног развоја, те изразио задовољство сарадњом са свештенством Српске православне цркве Градишка, али и са представницима свих вјерских заједница на подручју општине.
Архијерејски намјесник градишки протојереј-ставрофор Гојко Слијепчевић, рекао је да ће обнова храма у Градишци почети наредне године, први радни дан након Васкрса, те да је планирано да наредне године буде завршена обнова спољашњости храма, док ће унутрашњи радови бити настављени у 2019. години.
Архијерејски намјесник је рекао да је за потпуну обнову храма потребно 970.000 КМ, те да је планирана реконструкција звоника, крова, столарије и фасаде, те позлата купола и крстова.

Он је навео да је у унутрашњости храма планирано увођење подног гријања, санација стубова и уређење зидова и иконостаса.
Први храм Покрова Пресвете Богородице у Градишци саграђен је 1866. године и служио је вјерницима све до 1927. године, када је на истом мјесту подигнут нови православни храм који је порушен почетком Другог свјетског рата.
На истим темељима од 1967. до 1973. године грађен је садашњи храм Покрова Пресвете Богородице.
Донаторској вечери за обнову градишког храма присуствовали су бројни представници републичке и локалне власти, привредници, руководиоци јавних предузећа и установа и бројни други донатори.