ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „ЗНАЧАЈ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА“

датум објаве: 07.09.2017.

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „ЗНАЧАЈ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЧНОГ ПИСМА“

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је данас у Градишци да о српском језику и ћириличном писму не треба да брину само стручњаци, него да сви Срби са свог становишта треба да брину о свом језику и писму.
Само на тај начин моћи ћемо да сачувамо свој језик и писмо. Ми радимо на неким законским рјешењима, мада ниједан закон неће успјети да сачува ни писмо, ни језик, то само може народ”, поручио је Малешевић.
Он је данас у Градишци, гдје је присуствовао предавању „Значај српског језика и ћириличног писма”, којим је почео програм манифестације „Градишка јесен 2017”, апеловао да сви Срби у границама својих могућности допринесу томе да се српски језик и ћирилица „не нађу у забораву”.
Српски лингвиста Милош Ковачевић, који је одржао предавање у амфитеатру Гимназије у Градишци, истакао је да су језик и писмо идентитет сваког народа, те да свака опасност по српски језик и писмо представља опасност и за српски народ.
Нијемци су јединствен народ по њемачком језику. Срби су јединствени по свом, српском језику, али и по свом писму. Српска ћирилица је најуниверзалније писмо на кугли земаљској, јер је то једино писмо гдје једном слову одговара један глас. Српски језик је толико везан за ћирилицу и сваки пут када се говорило о прогону ћирилице, прогонио се српски народ и српски језик”, навео је Ковачевић.
Колико је ћирилица идентитетски фактор српског народа, каже Ковачевић, говори и чињеница да је Аустроугарска 1916. године, када је заузела Србију, одрицање од ћирилице поставила Србима као једини услов за улазак у Европу.
Колико ми до тога данас држимо може се видјети по томе што се у деведесет одсто случајева односимо према властитом језику и писму као према туђем. Ако желимо да опстанемо као Срби, онда морамо да чувамо српски језик и ћирилицу. Ако се једна од те двије полуге изгуби, изгубиће се на крају и сами Срби”, нагласио је Ковачевић.
Он је оцијенио да предсједници Србије и Републике Српске, Александар Вучић и Милорад Додик, најављујући усвајање декларације о очувању српског народа, нису случајно као прво навели очување српског језика и ћирилице.
Ми морамо да имамо декларацију која ће бити темељ српском филолошком програму, а то је темељ за опстанак Срба. Уколико не опстане српски језик и ћирилица, будите сигурни да Срби неће опстати ни у матичној држави, а камоли у пограничним”, оцијенио је Ковачевић.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да се туђе мора поштовати, а да своје треба његовати и чувати.
Док живе писмо и језик, живи и народ. Наша обавеза је да баштинимо српски језик и ћирилицу, да бисмо сачували идентитет свог народа и државе”, истакао је Аџић.
Директор Гимназије у Градишци Весна Крунић, рекла је да је свака просторија у којој бораве ученици и њихови учитељи чувар српског језика и ћирилице.
Свака школа треба да буде чувар традиције. Ако не знамо ко смо, какав је наш језик и које је наше писмо, онда не можемо да знамо ништа из наше прошлости, нити да градимо садашњост и будућност”, нагласила је Крунићева.
Предавању „Значај српског језика и ћириличног писма” присуствовали су и свештеници Српске православне цркве, представници локалне управе, директори основних и средњих школа, ученици и грађани.
Срна