ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ МОСТА НА САВИ ДО КРАЈА 2018. ГОДИНЕ

датум објаве: 29.06.2017.

ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ МОСТА НА САВИ ДО КРАЈА 2018. ГОДИНЕ

2017jun29most_naslovna

Почетак изградње моста на Сави у Градишци очекује се до краја 2018. године, речено је након данашњег састанка делегација Републике Српске, БиХ и Хрватске у вези са градњом овог моста.
Након састанка министра саобраћаја и веза Српске Неђе Трнинића, државног секретара у Министарству мора, промета и комуникација Хрватске Томислава Михотића и секретара Министарства комуникација и транспорта БиХ Игора Пејића у Градишци истакнуто је да би Хрватска до прољећа наредне године требало да заврши посао у вези са издавањем грађевинске дозволе за изградњу моста на Сави код Градишке, након чега слиједи расписивање тендера за избор извођача радова.
2017jun29most_2
Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић, рекао је да је урађено све што је договорено на прошлом састанку одржаном у септембру прошле године у Загребу, те да су договорене и усаглашене све наредне активности у вези са изградњом моста на Сави.

Република Српска је добила еколошку дозволу и дала сагласност за грађевинску дозволу и тиме је завршила своје обавезе. Хрватска је завршила договорени посао и по процедурама има даље активности“, рекао је Трнинић.
Он каже да је добио увјеравања хрватске стране да ће посао око издавања грађевинске дозволе бити завршен до прољећа идуће године, те да је договорено формирање радне групе за израду тендерске документације како би тендер за изградњу моста могао да буде расписан одмах након издавања грађевинске дозволе. Министар Трнинић је додао да је нови састанак радне групе договорен за 12. јули.
2017jun29most_3
Државни секретар у Министарству мора, промета и инфрастуктуре Хрватске Томислав Михотић, рекао је да Хрватска сада доноси релевантне одлуке о финансирању изградње моста на Сави и приступних саобраћајница и да ће 85 одсто средстава вјероватно бити обезбјеђено из фондова ЕУ, а остатак из кредита Европске инвестиционе банке.
Михотић каже да је Хрватска спремна да овај пројекат буде реализован, те да је изградња моста на Сави и његове приступне собраћајнице један од четири приоритетна пројекта у четворогодишњем програму изградње путева који је усвојила Влада Хрватске.

Сигуран сам да ћемо се врло брзо наћи на отварању радова, а у међувремену ће оперативна тијела радити у континуитету“, истакао је Михотић.
2017jun29most_4
Секретар Министарства комуникација и транспорта БиХ Игор Пејић, рекао је да су отклоњене све препреке за наставак реализације пројекта и да ће техничка радна група припремити сва документа како би трендер за изградњу моста на Сави што прије био расписан.
2017jun29most_5
Замјеник начелника општине Огњен Жмирић, истакао да је садашњи мост на Сави у Градишци лимитиран и загушен саобраћајем и да се често стварају колоне возила дуге неколико километара, што доводи до саобраћајног колапса у граду. Жмирић је рекао да је изградња новог моста на Сави од великог интереса за општину Градишка, која планира да уз будући гранични прелаз изгради и индустријско-пословну зону Лиман, на површини од 370 хектара.
Пројекат изградње моста на Сави у Градишци и приступних саобраћајница требало би да кошта око 64 милиона евра.