Opštinska obilježja i propisi

Opštinska obiljejžja i propisi


Opština Gradiška ima svoje simbole, grb i zastavu, koji simbolišu njeno istorijsko, kulturno i prirodno naslijeđe.

Simbol opštine Gradiška smješten je u štit koji u gornjem dijelu  odsjeća na vojničku „šajkaču“, simbol poštovanja svim žrtvama  odbrambenih ratova. U centralnom dijelu simbola koji je u obliku kruga, koji predstavlja stari novac koji je vremenom oštećen i iskrzan, smješteni su znakovi koji svojom simbolikom naglašavaju osnovne karakteristike opštine Gradiška.

Zatalasana površina vode predstavlja rijeku Savu, prirodni simbol po kome smo prepoznatljivi, a obris čamca na vodi simbolizuje putovanja kako u budućnost tako i prošlost i predstavlja iskopine iz neolitskog perioda na arheološkom nalazištu u blizini grada. Iznad čamca prikazana je nepobjediva i prkosna planina Kozara. U gornjem dijelu simbola nalazi se krst koji ima trostruku simboliku, kao vjerski simbol, kao atribut državnosti i kao etnografski detalj. Sa strana su prikazani listovi hrasta i klasje pšenice. Dok hrast ima duhovnu simboliku, čvrstoća, moć i dugovječnost i privrednu simboliku, šumsko bogatstvo i drvna industrija, klasje pšenice predstavlja Lijevče polje, poljoprivrednu i prehrambenu industriju. Iznad klasja pšenice, lebde polukružne linije koje simbolično predstavljaju most. U samom podnožju simbola ispisano je ime opštine i tako se zatvara krug simbolizma i prepoznatljivih detalja.

Simbol se prikazuje u plavoj, narandžastoj i bijeloj boji.

Zastava oštine je bijele boje, pravougaonog oblika sa simbolom – grbom u sredini zastave.

Opis opštinskih simbola, kao i uslovi pod kojima se isti mogu koristiti dat je u „Službenom glasniku opštine Gradiška“ br. 3/00.