Општинска обиљежја и прописи

Општинска обиљејжја и прописи


Општина Градишка има своје симболе, грб и заставу, који симболишу њено историјско, културно и природно наслијеђе.

Симбол општине Градишка смјештен је у штит који у горњем дијелу  одсјећа на војничку „шајкачу“, симбол поштовања свим жртвама  одбрамбених ратова. У централном дијелу симбола који је у облику круга, који представља стари новац који је временом оштећен и искрзан, смјештени су знакови који својом симболиком наглашавају основне карактеристике општине Градишка.

Заталасана површина воде представља ријеку Саву, природни симбол по коме смо препознатљиви, а обрис чамца на води симболизује путовања како у будућност тако и прошлост и представља ископине из неолитског периода на археолошком налазишту у близини града. Изнад чамца приказана је непобједива и пркосна планина Козара. У горњем дијелу симбола налази се крст који има троструку симболику, као вјерски симбол, као атрибут државности и као етнографски детаљ. Са страна су приказани листови храста и класје пшенице. Док храст има духовну симболику, чврстоћа, моћ и дуговјечност и привредну симболику, шумско богатство и дрвна индустрија, класје пшенице представља Лијевче поље, пољопривредну и прехрамбену индустрију. Изнад класја пшенице, лебде полукружне линије које симболично представљају мост. У самом подножју симбола исписано је име општине и тако се затвара круг симболизма и препознатљивих детаља.

Симбол се приказује у плавој, наранџастој и бијелој боји.

Застава оштине је бијеле боје, правоугаоног облика са симболом – грбом у средини заставе.

Опис општинских симбола, као и услови под којима се исти могу користити дат је у „Службеном гласнику општине Градишка“ бр. 3/00.